Dani77 2014.06.11. 10:14

önként, kéjjel

"Oly korban éltem én e földön,/mikor az ember úgy elaljasult,/hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra," - az előadás alatt többször is eszembe jutottak Radnóti Miklós sorai. A vörös (írta: Brestyánszki B. R., rendezte: Máté Gábor) a budapesti Katona József Színház és a Szabadkai Népszínház közös produkciója. A darab 1944-ben játszódik, amikor a jugoszláv partizánok a győzelmet követően magyarokat mészárolnak le, mondván, hogy korra és nemre való tekintet nélkül fasiszták. Persze ezen felül van ebben a gyilkolásban nem kevés bosszú is az 1942-es eseményekért, amikor a magyarok gyilkolták a szerbeket és a zsidókat. A szereplők több szerepet játszanak, hol szerbek, hol magyarok, hol gyilkosok, hol áldozatok. Két szín között civilként állnak a színpadon, beszélgetnek egymással, segítenek egymásnak. Ezzel egy kis levegővételhez jutnak ők is és a nézők is. (Vagy talán utalnak arra, hogy így is lehet: együtt és nem egymás ellen.) A darab ugyanis nagy fojtó az elejétől a végéig. Nem ad időt pihenésre - leszámítva a fenti jelenetek közötti részeket - feszít, gondolkodtat, szíven talál. Teszi mindezt úgy, hogy nincsenek hatásvadász, látványos dolgok. A vért egyszerű vörös textildarabok jelképezik, a díszlet pedig egy hatalmas medence, tele fekete kavicsokkal. Ebben az előadásban a végig egyenletes, kiváló színészjáték a legfontosabb. Itt most tényleg nem tudok senkit kiemelni. Hatalmas munka van ebben az előadásban, mind fizikailag, mind színészileg. Az előadás végén mégsem zúg fel a taps. Csak ülünk némán, ahogy a szereplők bejönnek meghajolni. Annyira gyomorszájon vágott mindenkit az előadás, hogy csak nehezen csapódnak össze a tenyerek. Pedig ez a produkció minden dicséretet megérdemel.  vörös.jpg

Az előadás előtt egy kis OFF-olásként a Sétatér Fesztiválon belehallgattam a HOPP-art színészegyüttes koncertjébe. Kellemes néhány perc volt, sajnáltam, hogy nem tudom végighallgatni. Előadás után pedig közös cseresznyézés volt a színészbüfében.

A bejegyzés trackback címe:

https://posztolok.blog.hu/api/trackback/id/tr136294569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása